RASBESCHRIJVING

Oorsprong

De oorsprong van de Welsh Sectie B Pony vind zich in de Mountain Pony, welke de oorsprong ligt in de bergen en onherbergzame gebieden van Wales. Eeuwenlang hebben de pony’s moeten overleven onder sobere omstandigheden en alleen de sterksten waren daar toe in staat. Deze manier van leven heeft de Welsh Mountain Pony gevormd tot een pony met een zeer degelijke gesteldheid, spijkerharde benen en grote intelligentie; gecombineerd met het fameuze Welsh karakter en een stralende schoonheid, maakt dit ze tot de ideale familie- pony van vandaag. Met een maximale stokmaat van 1.22 m is de mountain pony namelijk uitermate geschikt als rijpony voor de jongere kinderen. Maar ook voor volwassenen is het een fantastische pony om aan te spannen, hetzij voor een ontspannend ritje door de omgeving of voor een spannende deelname aan de marathon. Deze all round eigenschappen maken dat de Welsh Mountain Pony wereldwijd gebruikt wordt, zowel gereden en als aangespannen.

De algemene beschrijving van de Welsh Mountain Pony geldt ook voor de Welsh Pony met een grotere nadruk op de kwaliteiten als rijpony, terwijl toch de echte Welsh-eigenschappen en de massa behouden blijven.
Generaties lang zijn deze pony’s het belangrijkste transportmiddel van de boeren in de heuvels van Wales geweest. Zij werden gebruikt bij het hoeden van de schapen en de wilde pony’s, door ruig en bergachtig terrein. Zij moesten wel hard en goed in balans zijn en weten te overleven, wat betekende dat alleen met de beste ervan werd gefokt.

Deze eigenschappen, samen met hun natuurlijke aanleg tot springen en het temperament van hun Welsh Mountain Pony voorvaders, maken ze beter geschikt dan welke andere pony ook. Het maakt dan ook niet uit voor welk doel hun jonge berijders ze willen gebruiken. Vandaag de dag staan ze hun mannetje, zowel in de prestatiegerichte wedstrijden als in de showring.

 

 

Rasomschrijving

De sectie B pony heeft een stokmaat tot maximaal 1.37m. De rasbeschrijving van de sectie A pony is eveneens van toepassing op de sectie B pony. In het bijzonder moet de sectie B pony beschreven worden als een rijpony, met kwaliteit, rijtypische beweging, voldoende bot en massa, een stevige bouw en met ponyuitstraling.

Algemeen voorkomen hard en moedig, ponyachtig
Kleur elke kleur behalve platenbont
Hoofd klein, droog, goed aangezet en smaller toelopend naar de neus
Ogen groot en moedig
Oren goed geplaatst, klein en spits, goed hoog op het hoofd, naar verhouding dicht bij elkaar
Neusgaten uitspringend en openstaand
Kaken en keelgang droog en fijn uitgesneden, met veel ruimte bij de kaak-uitsnijding
Hals lang, goed gedragen en redelijk slank bij merries, maar met neiging tot een zware manenkam bij volwassen hengsten
Schouders lang en schuin naar achteren liggend, schoft redelijk fijn, maar niet te scherp. De opperarm moet steil zijn, zodat het voorbeen niet te ver onder het lichaam staat
Voorbenen vierkant gesteld en correct, vrij in de ellebogen. Een lange en sterke onderarm, goed ontwikkelde voorknie., korte platte pijpen onder de voorknie. De koten moeten evenredig schuin en lang zijn, de voeten goed gevormd en rond, de hoeven hard.
Rug en lendenen gespierd, sterk en goed aaneengesloten
Borst diep
Ribben goed gewelfd
Croupe lang en fijn. Niet hoekig of kort. Staart goed aangezet en vrolijk gedragen
Achterbenen de spronggewrichten moeten groot, plat en droog zijn met duidelijke afgetekende hakken. Ze mogen niet naar binnen of naar buiten gericht zijn. Het achterbeen mag niet te gebogen zijn. De hak mag niet achter een lijn staan die loopt van de zitbeenknobbel naar de kogel. De koten moeten evenredig schuin en lang zijn. De voeten moeten goed gevormd zijn, de hoeven hard.
Beweging actief, vrij en recht vanuit de schouders, vooruitgrijpend. Veel buiging in de spronggewrichten, recht en krachtig onder het lichaam gebracht.

Contact.

 Heef u vragen neem dan contact op.